Egyes egyedi méltányossági engedélyű készítmények elszámolásának változásai

Ezúton szeretném felhívni a tisztelt Kollégák figyelmét a NEAK által 2024. január 9-én közzétett, egyes egyedi méltányossági engedéllyel felírt vények elszámolásával kapcsolatos tájékoztatásra.

Dr. Gyarmati Kinga Gyógyszerészszakmai vezető

2023. december 12-én megjelent a Magyar Közlöny 2023. évi 177. számában a gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásáról és finanszírozási eljárásrendek kiadásáról szóló miniszteri rendeletek módosításáról szóló 50/2023. (XII.12.) BM rendelet, mely alapján 2024. január 1-jei hatálybalépéssel új hatóanyagok, illetve új indikációk kerültek bevezetésre. Az újonnan befogadott készítmények egy része a vényes gyógyszerkörbe, egy része a tételes gyógyszerkörbe került befogadásra. Az alábbi 1. és 2. sz. táblázatban felsorolt gyógyszerek korábban kizárólag egyedi méltányosság terhére finanszírozott készítményként voltak elszámolhatók.
A folyamatos betegellátás érdekében azonban érvényes méltányossági engedéllyel rendelkező betegek 2024. január 1. előtt egyedi támogatás jogcímmel felírt vényei expediálhatók a vény érvényességének lejártáig. Az így kiadott vények azonban csak akkor számolhatók el, ha a TB támogatás összege megfelel a január 1-én kihirdetett ár- és támogatási adatoknak.

Ennek érdekében fontos, hogy az expediálás során az alábbi táblázatokban megadott támogatási összeg kerüljön feltüntetésre az egyedi méltányossági támogatási összeg megadása során. A rendszer ebből automatikusan kiszámolja a térítési díjat, amit a betegtől el kell kérni.

Az 1. sz. táblázatban azon készítmények találhatók, melyek emelt vagy kiemelt támogatott körbe kerültek befogadásra, és ezt követően is vény alapján lesznek kiválthatók.

A 2. sz. táblázatban azok a készítmények láthatók, melyek jelenleg egyedi méltányosság alapján támogatottak, a tételes gyógyszerkörbe kerültek befogadásra, az eredményes beszerzési eljárást követően természetben a kórházak részére azonban várhatóan csak a jogszabályban meghatározott időponttól, 2024. április 1-től érhetők el.

A NEK által kiadott tájékoztatás értelmében az expediálás során az egyedi engedélyben megadott TB fogyasztói árat és az engedélyezett TB támogatást a patikák NE vegyék figyelembe!

 A táblázatokban szereplő gyógyszerek bruttó fogyasztói ára a Pharma Cloud szoftvereibe a január 1-jei PUPHA változás után bevezetésre kerültek. Expediálás során csak a támogatás összegét kell beírni, a táblázatnak megfelelően, valamint az engedélyen szereplő iktatószámot szükséges rögzíteni.

Forrás: NEAK

A NEAK által kiadott tájékozató teljes terjedelmében az alábbi linken elérhető:

http://neak.gov.hu/pfile/file?path=/letoltheto/ATFO_dok/gyogyszer/PUPHA/Tajekoztato_a_befogadott_keszitmenyekkel_kapcsolatban_20240108.pdf1&inline=true