A kistelepülési, gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazásról

Dr. Gyarmati Kinga a 2021-ben megjelent, kistelepülési élelmiszerüzletek támogatásáról szóló kormányrendeletből kigyűjtötte a gyógyszertárak számára legfontosabb, alapvető információkat a patikán kívüli gyógyszerforgalmazás témájában.

A Magyar Közlöny 2021. évi 21. számában megjelent a Kormány 62/2021. (II. 12.) Korm. rendelete a „Gazdaság-újraindítási Akcióterv keretében a kistelepülési üzletek támogatásáról”.

A kormányrendeletben szerepelnek mindazon feltételek és eljárási szabályok, amelyek révén, a Magyar Falu Program keretei között, lehetőséget biztosít a 2000 főnél kisebb lakosságszámú településeken, a támogatási rendszerben résztvevő boltok számára, hogy a gyógyszertáron kívül is forgalmazható gyógyszerek forgalmazására is támogatási igénnyel élhessenek.

A támogatás már közvetlenül közel 2800 települést érint. A rendelet értelmében a falvakban élők mindennapjainak megkönnyítésére a boltokban az élelmiszerek mellett egyéb termékek, így vény nélkül kapható gyógyszerek forgalmazására is lehetőség nyílt.

A gyógyszerforgalmazás alapszempontjai

A Gazdaság-újraindítási Akcióterv keretében a kistelepülési üzletek támogatásáról szóló 62/2021. (II. 12.) Korm. rendelet alapján nyújtott támogatás során vállalt, gyógyszerforgalmazáshoz kapcsolódó gyógyszerészeti teljes tájékoztatást az alábbi linken olvashatják:

8dd6876ad633cf5f6608927482c62fc.pdf (kormany.hu)

Ebből, a gyógyszertárak szempontjából is néhány nagyon fontos elemet szeretnék kiemelni:

  • az a bolt tud ilyen jellegű állami támogatásra pályázni, ahol az üzletnek helyet adó településen nincs semmilyen működő gyógyszertár (fiók, kézi)
  • a bolt a gyógyszereket a legközelebbi közforgalmú gyógyszertártól szerezheti be, vagy – a szerződés meghiúsulása esetén – az üzletnek helyet adó helyiségtől 30 km-nél nem távolabbi közforgalmú gyógyszertárral köthet szerződést
  • a bolt csak és kizárólag olyan gyógyszereket forgalmazhat, amit az NNGYK (OGYÉI) engedélyez a gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazásra
  • a bolt számára a forgalmazási engedélyt az NNGYK (OGYÉI) adja ki

Szeretném kiemelten felhívni figyelmüket, hogy kizárólag az NNGYK által meghatározott, gyógyszertáron kívüli gyógyszerforgalmazásra engedélyezett gyógyszerek értékesíthetők a boltok számára!

Ezek teljes listáját megtalálják a Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (gov.hu) oldalán lévő gyógyszer-adatbázisban.

A boltot ellátó gyógyszertár számlázási kötelezettsége

A boltok számára történő gyógyszer-értékesítéskor a gyógyszertárnak közületi számlát kell kiállítania a bolt számára. A daxa™ és a QB-Pharma patikai szoftverekben a számlához tartozó szállítólevélen feltüntetésre kerül a gyártási szám és a lejárat. Ahhoz, hogy ezek az adatok szerepeljenek a szállítólevélen, mindkét szoftverben a patikának be kell állítani ezt az opciót.

A QB-Pharma szoftverben az alábbi felületen állítható be, hogy a szállítólevélen szerepeljen a gyártási szám és lejárati idő:

A daxa™ programban az alábbi felületen választható ki, milyen számlát szeretne kiállítani a patika:

A Közületi számla csempére kattintva, a lista oldalon, az összes státuszú számlát érdemes listázni.

Fontos! Ez a funkció csak lezárt számlák esetén elérhető!

További linkek:

Magyar Falu program: https://magyarfaluprogram.hu/palyazat/kisboltok-tamogatasa