Magisztrális díjak változása

2023. november 16-tól egy új belügyminiszteri rendelet nyomán új magisztrális díjak kerültek bevezetésre. Cikkünkben megtalálják a legfontosabb információkat.

A 2023. november 15-én 21 órakor megjelenő 161. számú Magyar Közlönyben kihirdetésre került a   belügyminiszter 47/2023. (XI. 15.) BM rendelete a társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyszerekről és a támogatás összegéről szóló 1/2003. (I. 21.) ESZCSM rendelet módosításáról.

A NEAK a kihirdetés napján, már délután a gyógyszertári szoftverfejlesztő cégek részére kiadta a PUPHA speciális, hóközi verzióját a rendeletben szereplő, megemelt magisztrális díjakkal (kivéve a pilula készítésére vonatkozóan, melynél nem történt változás), hogy november 16-án reggelre, a változás életbe lépésekor minden gyógyszertár felkészülten várhassa a magisztrális készítményekért betérő betegeit, és anyagi kár ne érje a patikákat.

A megemelt magisztrális díjak a rendelet kiadását követően a daxa és QB-Pharma szoftverekbe betöltésre kerültek, így a patikák a rendelet megjelenését követő másnap reggeli munkanap nyitástól már az aktuális, emelt díjakat tudták érvényesíteni.

A PUPHA-ról

A NEAK Ártámogatási Főosztálya a patikai és az orvosi informatikai rendszerfejlesztők munkájának megkönnyítése érdekében folyamatosan közzéteszi a gyógyszerek adatait tartalmazó publikus gyógyszeradatbázisát, mely adatbázis tájékoztató jelleggel részben tartalmazza a nem támogatott gyógyszereket is. Ezt az adatázist nevezzük PUPHA-nak.
A PUPHA hivatalos megjelenésének határideje minden tárgyhó 20. napja. A NEAK honlapján publikálja a PUPHA új, végleges verzióját. Ez az adatbázis a következő hónap első napjától az összes orvosi, és gyógyszertári, gyógyászati segédeszköz-forgalmazó informatikai rendszereinek az adatforrása, így ez a végleges adatbázis az, amely a Pharma Cloud daxa és QB-Pharma szoftverében is megjelenik.

Az új rendelet kihirdetésekor a Pharma Cloud Kft. a rá háruló feladatokat elvégezte, így a kihirdetésre került társadalombiztosítási támogatást érintő módosítás a megfelelő időben megjelent az általa fejlesztett szoftverekben.