Patikaszoftverek a fejlődés szolgálatában:

a Pharma Cloud Kft. története

Bár a Pharma Cloud 30 éves múltra tekint vissza, mai nevén 2021 decembere óta létezik. A Hungaropharma leányvállalataként, két cég összeolvadásából jött létre, és több tekintetben egyedülálló a hazai patikai IT szolgáltatók között: a legmodernebb felhőalapú szoftvert és hagyományos megoldást is biztosít, mindezt számos kedvezménnyel azok számára, akiknek a Hungaropharma a fő beszállítója.

A megalakulás

Európa egyes országaiban akár húsz cég is fejleszt, kínál és üzemeltet patikai szoftvereket, Magyarországon azonban mindössze öt. Egy ilyen szoftver a gyógyszertár működésének esszenciális részét képezi, ezért is fontos, hogy a modern szükségleteknek megfelelve, a legújabb technológiákat használják. A Hungaropharma felismerte a megújítás igényét a szektorban, ezért szolgáltatásportfólióját bővítve vásárolt fel két, patikaszoftvert üzemeltető céget: 2016-ban a daxa™-t működtető Patika Platform Kft.-t, majd 2018-ban a Quadro Byte Zrt. kettéválásából megalakult QB-Pharma Kft.-t. 2021 decemberében e két cég összeolvadásából lett a ma ismert Pharma Cloud Kft., amely így mindkét szoftvert fejleszti és értékesíti.

A megalakult vállalat a QB-Pharma által képviselt évtizedes tapasztalatot és szakmai tudást ötvözi a daxa™ újszerű, modern szemléletével, így nyújt egyedi, ügyfélbarát, modern és minden igényt kielégítő informatikai megoldásokat gyógyszerészek számára. A már 30 éves QB-Pharma program hagyományos, telephelyenkénti lokális rendszerként (on-premise) megbízhatóan és stabilan működik. A daxa™ a legújabb patikai szoftver a piacon: felhőben futó, skálázható, magas rendelkezésre állású infrastruktúrával és a legmagasabb fokú adatbiztonsággal üzemel.

Biztos háttér

A Pharma Cloud teljesen önállóan működik a Hungaropharma leányvállalataként, de az anyacég szakmai és financiális támogatást biztosít a szoftverek fejlesztéséhez, így biztos háttérrel garantálja a legjobb minőséget. A leányvállalat a nagyvállalati háttérnek köszönhetően a felmerülő problémákat gördülékenyen tudja kezelni, illetve gyorsan felismeri az igényeket, és azokat magabiztosan, gyorsan tudja kielégíteni a rendelkezésre álló források segítségével.

A Hungaropharma a HPH Fejlesztési Programon keresztül támogatja a gyógyszertárak megújulását és modernizálását, lehetőséget adva előremutató, innovatív beruházások megvalósítására. A Program része a QB-Pharma és daxa™ szoftverek szolgáltatási költségeinek támogatása is, és akár 80%-os kedvezmény érhető el a rend­szergazdai havidíjakból azon gyógyszertárak számára, amelyeknek a Hungaropharma a fő beszállítója. A Fejlesztési Program nyújtotta kedvezményes hardverinfrastruktúra felújítást már közel 200 újonnan csatlakozó gyógyszertár vette igénybe.