A Business Dose a Pharma Cloud PATIKASZOFTVER c. havi kiadású hírlevelének sorozata, melyben hónapról hónapra olyan, üzleti döntéseket támogató témákról olvashatnak, melyek segíthetnek egy gyógyszertári gazdálkodás rövid, közepes és hosszú távú stratégiájának tervezésekor, valamint különféle ötletekkel és szempontokkal hozzájárulhatnak a nyereségességhez és a sikeres piaci fejlődéshez. A sorozat harmadik része a patika fejlesztéséhez ad mérlegelési szempontokat.

Próféták és profitok

Steve Jobs látnok volt. Megkérdőjelezhetetlen, amit alkotott. Ha elragadtatnám magam, akár művészt is írhatnék. Kijelölte, merre menjen a világ, és a világ arra ment. Talán nem is művész volt, hanem próféta. Iránymutatásai a patikai piac számára is hordoznak üzeneteket.

1984-ben az Apple bejelentette az első személyi számítógépet, a Macintosh-t, ami nemcsak az információtechnológia, vagyis az IT iparágát változtatta meg, de a világ működését is.

2001-ben az Apple bemutatta az első iPodot, ami az emberek zenehallgatási szokásain keresztül az egész zeneipart forgatta fel alapjaiban. Eltűntek az elemes walkmanek és hordozható CD-lejátszók, a zene pedig átkerült az online térbe.

2007-ben Jobs újabb történelmi bejelentést tett: az Apple kifejlesztette az iPhone 1-et, a világ első, érintőképernyős okostelefonját. Az előadás többszáz fős hallgatósága üdvrivalgással fogadta a hírt. Ők voltak a próféta követői, akik élőben nézték a világ átalakulását.

Az okostelefon attól a perctől az életünk részé vált. Telefonnak nevezni már nem is helytálló. Egy olyan eszköz, amivel a saját igényeink szerint, de szinte az egész életünket irányítani tudjuk a kapcsolattartástól kezdve a vásárláson és az információszerzésen át a lakásunk és okoseszközeink irányításáig.

„Szerintem a művészet az, hogy az ember meglássa maga körül a lényeget.
Hogy megértsen valamit, ami még soha senkinek nem sikerült, és ezt közölje a többiekkel,
akiknek nem adatott meg ez az éleslátás.”
(Steve Jobs)

A szót: informatika, valamikor a 80-as években kezdtük el ízlelgetni, és figyeltük, hol ér össze a saját életünkkel. A munkahelyeken az írógépeket és a négyzetrácsos füzeteket felváltották a számítógépek, a gyerekek otthon pixeles videójátékokkal játszottak, akik pedig meg akarták érteni, hogyan tud ugrani Super Mario, elkezdtek programozni. Ezek a gyerekek ma már felnőttek, és olyan kódokat írnak, amikből összeáll egy bank applikációja, egy önvezető autó vezérlése, vagy egy ügyviteli szoftver, ami kezeli az eladásokat, bevételezéseket, és irányít egy robotot, ami expediálásnál a gyógyszerész helyett dolgozik a raktárban.

A 2020-as évekre elérkeztünk egy olyan világba, amit a Steve Jobshoz hasonló próféták a sci-fi irodalomban évtizedekkel korábban megjövendöltek. Nagyívű, közhelyes kijelentés, hogy a jövő itt van, de igaz. Azt a jövőt éljük, amit megálmodtak nekünk azok az elmék, akik olyan látnoki képességekkel és kreativitással születtek, ami újra és újra lenyűgöz minket.

Steve Jobsról, vagy vízióiról lehet pro és kontra véleményünk, csak egyet nem lehet: kivonni magunkat a létrejöttek hatása alól.

Quo Vadis?

A mesterséges intelligencia rendkívül erős irány a mai technológiai fejlesztésekben. Az egyik legújabb, hangos médiakörítéssel megjelent, mesterséges intelligencia alapú eszköz a 2022 novemberében kiadott ChatGPT alkalmazás. Ez az eszköz egy újabb elemmel bővítette a hétköznapi ember számára is hozzáférhető, kétirányú, interaktív kommunikációra képes számítógépek, a robotok szegmensét. A ChatGPT a Microsoft Azure platformján fut, mint ahogy a Pharma Cloud daxa™ szoftvere is. Az Azure OpenAI platformja a világ legfejlettebb, mesterséges intelligencia alapú üzleti szolgáltatásokhoz biztosít működési környezetet. Ezzel a Microsoft megteremti a lehetőségét, hogy Azure-ben fejlesztő és alkalmazást üzemeltető vállalkozások számára elérhetővé váljon a mesterséges intelligencia, melyben ezáltal a daxa™ szoftver a hazai patikai piacon egyedüliként érintetté válhat.

Nincs üzlet IT nélkül

Az IT megoldások mára olyan mértékben könnyítették meg (és egyben gyorsították is fel) a mindennapokat, amik nyomán korábban nem látott kényelemben élhetünk. Az ember pedig gyorsan megszokja a jót. Ott és akkor vásárol, amikor kényelmes, amikor épp kedve tartja, vagy amikor épp szüksége van rá. Az ember nem vár. A felgyorsult világba ma már nem fér bele órákig sorban állni.

A nagy-, kis- és középvállalatok ugyanígy gyorsítanak: robotizálnak, digitalizálnak, adatokat futtatnak, és azokból összeállítják a saját igényeik szerinti kimenetet. Pörög az üzlet, nő a bevétel, a költségek optimális egyensúlyba kerülnek, mindezt azért, mert 1984-ben a négyzetrácsos füzetet komputerre cseréltük…

Ma már megszámlálhatatlan IT-alapú szolgáltatás, alkalmazás áll rendelkezésére mind magánszemélyeknek, mind cégeknek, amik könnyítenek, gyorsítanak, optimalizálnak és bevételt generálnak. Csupán egy megtérülésszámítás, és máris bevethető a megfelelő eszköz az üzlet érdekében. Ezek a fejlesztések a többszörösét hozzák a bekerülési értéknek, vagy egy szolgáltatás havidíjának.

Pénz pénzt fial

Számba kell venni minden költséget, és azt minden várható bevétellel és kedvezménnyel össze kell vetni. Ha egy cég sikeres és kiegyensúlyozott gazdálkodást folytat, csak azért nem vet el egy fejlesztést, mert az pénzbe kerül. Az év végén ugyanis nem az a pénz fog hiányozni, amit fejlesztésre költöttünk, hanem az, amit nem kerestünk meg egy új megoldás elvetése miatt.

Aki bizonytalan, mi lenne számára a legmegfelelőbb fejlesztési irány, vagy milyen IT-megoldásra lenne szüksége egy üzleti előrelépés érdekében, ma már az üzleti szakértők között is kereshet ilyen tanácsadót, vagy éppen a saját IT-szolgáltatóját megkeresheti ilyen tanácsadásért.

Minden vállalkozásnak vannak költségei. A kulcs az, hogy ezek olyan költségek legyenek, amik által többlet eredményeket realizálhat a vállalkozás. Ilyenformán egy-egy informatikai fejlesztés – legyen az egy IT-alapú szolgáltatás igénybevétele, vagy egy új eszköz beszerzése – nem költség lesz, hanem beruházás. Vagyis egy saját kulcs a saját jövőhöz.

„Az én szememben a Beatles a tökéletes üzleti modell. Négy tehetséges srác, akik féken tartották egymás negatív energiáját. Kiegyensúlyozták egymást, és a végeredmény több volt, mint a részek összege. Így működik az üzleti élet is: a gazdasági sikereket nem egy ember éri el, hanem a csapat.” 

Ezt mondta Steve Jobs. Ha valaki, hát ő tudta. Higgyünk neki.