IT-KALAUZ

Tudástár a mindennapokhoz.
Számítógépes környezetről, informatikáról érthetően, felhasználóbarát módon.

Kevesebb energia, kisebb költség!
Így csökkenthetjük a kiadásainkat otthon és a patikában

A digitalizáció és az évről évre fejlődő technológiák megkérdőjelezhetetlenül megkönnyítik a mindennapjainkat. Az egyre növekvő számú digitális eszköz kihasználásához azonban egyre több energiára van szükség nap mint nap. Általában is nagy kincs az energia, ami a jelenlegi globális gazdasági helyzetben hatványozottan igaz, ezért érdemes okosan használni az eszközeinket. Mit tehetünk otthon vagy a munkahelyünkön annak érdekében, hogy optimális mennyiségű energiát fogyasszunk, lemondások nélkül? A megoldás a szokásokban rejlik, ha tudatosan és takarékosan használjuk az árammal és gázzal működő eszközeinket, nem csupán sokat spórolhatunk, de még a környezetet is kímélhetjük.

Csak azt használjuk, ami valóban szükséges!

Akik odafigyelnek olyasmire, hogy például kikapcsolják a TV-t, amikor már senki nem nézi aktívan, vagy csak rövid időkre kapcsolják be a légkondicionálót, amíg lehűl a szoba, vagy csak egyszerűen lekapcsolják a villanyt ott, ahol nincs rá szükség, ők máris megtették az első lépéseket a takarékos gondolkodás felé. Apróságnak tűnik, de összességében sok energiát megspórolhatunk azzal, ha csak azt tartjuk bekapcsolva, amit éppen tényleg használunk.

Az elektromos eszközök ráadásul „stand by” üzemmódban is fogyasztanak, így javasolt kihúzni a konnektorból, amit lehet: például a telefon és egyéb töltőket, vagy éjszaka a rádiót és a számítógépet, illetve érdemes lekapcsolni a kapcsolóval rendelkező hosszabbítókat.

Válasszunk takarékosat!

Bár egy-egy új eszköz vásárlása jelentősebb egyszeri kiadással járhat, sok esetben nem csak a modern funkciók előnye miatt éri meg korszerűbb gépeket, eszközöket venni. Egy régebbi hűtőszekrény vagy hagyományos izzó például sokkal több energiát fogyaszt. Érdemes A+++, de legalább A energiaosztályú termékeket választani, és a hagyományos izzókat LED-re cserélni. Utóbbiakkal például akár 45 százalékos energiamegtakarítást érhetünk el[1], ráadásul az élettartamuk is hosszabb.

Ha a munkahelyi eszközválasztás esetén nem is döntünk a laptopok mellett asztali gép helyett, legalább a régebbi CRT kijelzős monitorokat lecserélhetjük a mai vékony, LCD, TFT, IPS vagy egyéb hatékony kijelzőpanellel működő monitorra, amelyek a szemünknek is kedveznek, és lényegesen kevesebbet fogyasztanak. Ugyanazon a 19”-es képátlón a CTR 100, az LCD pedig csak 43 wattot fogyaszt[2].

Használjuk okosan!

Akár új, akár régi eszközt használunk, a legtöbbnek van egy optimális működési mechanizmusa, amellyel nem fogyaszt túl sok energiát, és egyszerre hatékonyan is működik. Ennek fenntartására néhány praktika:

  • Akár a gyógyszerhűtőről, akár az otthoni hűtőszekrényről is legyen szó, érdemes azt rendszeresen leolvasztani – már ha ezt magától nem teszi meg a gép. Nem szabad feleslegesen sokszor kinyitni az ajtaját, és az ideális hőmérséklet beállítása is hasznos: a hűtő esetén ez 5°C, a fagyasztónál pedig -15°C[3]. Ez a gyógyszerek esetében egyébként is fontos szempont lehet, és ha ennél hidegebbre csavarjuk a belső hőmérsékletet, akkor fokonként 5 százalékkal nőhet az energiafogyasztás is.
  • Akár a nyomtató, akár számítógép vagy monitorok, kijelzők esetén bátran kérjük szakember segítségét az optimális beállítással vagy karbantartással kapcsolatban, ugyanis a megfelelő mód vagy program kiválasztása is sokat javíthat az energiafelhasználáson. A munkahelyi eszközök kiválasztásakor és karbantartásakor is érdemes külön szempontként kezelni az energiahatékonyságot.
  • A számítógépen és a telefonon csak azokat a programokat és alkalmazásokat futtassuk, amelyeket használunk is! Egyszerre több program több energiát is igényel, így ezt észben tartva tovább csökkenthetjük a fogyasztást.
  • Ha bojler melegíti a vizet, forró vízben való mosogatás – és a víz állandó folyatása – helyett érdemes inkább feltölteni melegvízzel a mosogatót, és abban beáztatni az edényeket. Ha kiáztak, le lehet engedni a vizet, és utána elegendő langyos, vagy hideg vízzel is öblíteni, ezzel is spórolva mind a vízmelegítéshez szükséges energiával, mind a vízmennyiséggel.

[1] https://otthonkommando.hu/2017/02/03/izzo-kisokos-milyen-izzot-valasszunk/, https://24.hu/tech/2015/06/26/led-kevesebbet-fogyaszt-de-hogyan-vilagit/

[2] http://users.iit.uni-miskolc.hu/~horvath22/f12.html

[3] https://www.electrolux.hu/support/support-articles/htes/ht-fagyasztok/mi-az-optimalis-hmerseklet-a-htben–fagyasztoban/