IT-KALAUZ

Tudástár a mindennapokhoz.
Számítógépes környezetről, informatikáról érthetően, felhasználóbarát módon.

Digitális eszközök a hőségben

A nyári kánikula nem csak az emberek és állatok szervezetére, de még az elektronikus eszközeinkre jelentős hatással van. Mind a meleg, mind a napfény befolyásolhatja működésüket, teljesítményüket és élettartamukat. Hosszabb ideig közvetlen napfénynek kitéve, és/vagy extrém melegben még a legdrágább és legmodernebb gépeknél is megjelenhet az úgynevezett termikus stressz, amely lassabb működést, átmeneti üzemzavart, vagy akár tartós meghibásodást is okozhat. Mindez persze egyszerűen elkerülhető, ha odafigyelünk néhány apróságra.

Az erős napfény, túl magas hőmérséklet

Általánosan igaz, hogy nem szabad huzamosabb ideig napon hagyni a képernyővel rendelkező, és egyéb elektronikus eszközöket. Ha túlzottan felforrósodik a készülékház és az alatta levő hardver, az számos kárt okozhat:

  • A napfény tönkre teheti a folyadékkristályos kijelzőket – az apró cellák falai megrepedhetnek, a panel megfolyhat, és a kijelző olvashatatlanná válhat.
  • Számos gép eleve hőt termel a működése során, amit a túlmelegedés elkerülése érdekében valamilyen beépített hűtőberendezéssel kezel – általában ventilátorokkal. Ezek hosszabb ideig tartó, nagy melegben túlműködhetnek, ami nem csak sok felesleges energiát fogyaszt, de a folyamatosan maximumon pörgő ventilátorok gyorsabban elhasználódnak, ami a hatásfokon és az üzemi zajszinten is érezhető lesz.
  • A hőtágulás miatt a belső alkatrészek is károsodhatnak, és az apró áramkörökben kontakthibák, zárlatok alakulhatnak ki, amitől akár teljesen használhatatlanná válhat a készülék, sőt még az akkumulátorok is megéghetnek.

Érdemes odafigyelni arra, hogy ne hagyjuk nagyon nagy melegben a készülékeinket. Abban az esetben, ha mégis kénytelenek vagyunk például a tűző napon használni egy-egy eszközt, próbáljuk meg minimalizálni a rajta végzett tevékenységeket: csak az a program fusson, amit tényleg éppen használunk. A használat és a hűtés optimalizálásban továbbá javasolt szakember segítségét is igénybe venni.

Fontosak a körülmények

Alapvetően minden gyártó feltünteti az eszközének optimális alkalmazási környezetét a műszaki leírásában. Legyen az telefon, laptop, okosóra vagy egyéb digitális eszköz, érdemes elolvasni, hogy milyen környezeti feltételek mellett működik leghatékonyabban. A gépek számára a száraz, szellős helyek a legjobbak.

Komoly kárt okozhat még a párás idő is: ameddig egy tükörről vagy ablaküvegről egyszerűen letörlünk a nedvességet, addig az elektronikán a páralecsapódás korrózióhoz vezet. A pára okozta meghibásodás megelőzésének egyik alapvető módja, hogy amikor hideg környezetből melegebb térbe kerül az eszköz, várni kell néhány órát, mielőtt használatba kerül.

Ha megtörtént a baj, és nem megfelelő működés tapasztalható, a gépeket azonnal áramtalanítani kell és kikapcsolni, ha megoldható, az akkut is kivenni. Addig érdemes árnyékos, száraz helyen hagyni, ameddig a készülék ki nem hűl, vagy meg nem szárad. Abban az esetben, ha egyáltalán nem kapcsol be, forduljunk szakemberhez – hátha csak átmeneti meghibásodásról, vagy könnyen orvosolható problémáról van szó.