Szoftverszolgáltatói támogatás speciális expediálási protokollokhoz

A MOSZ visegrádi konferenciájának vendégelőadója volt dr. Gyarmati Kinga, a Pharma Cloud Kft. gyógyszerészszakmai vezetője. Cikkünkben olvashatják előadásáról írt beszámolóját.

2024. március 1-3. között, Visegrádon került megrendezésre a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének XXIX. Gyógyszertár-működtetés Konferenciája, melyre előadóként, mint a Pharma Cloud gyógyszerészszakmai vezetője felkérést kaptam, hogy mutassam be, milyen módon tud támogatást adni a közforgalomba újonnan bekerült, speciális expediálási protokollhoz kötött készítmények kiadásához a patikai szoftver.

A konferencia első napján, a megszokott, pontszerző akkreditált szakmai továbbképzés keretében A tételes elszámolás alól kikerült készítmények a gyógyszertári gyakorlatban témakörben zajlottak a prezentációk. A téma aktualitását az adta, hogy bizonyos készítmények, amelyek eddig csak a kórházi, klinikai gyógyszertárakban voltak elérhetőek, egy tavalyi rendelet nyomán társadalombiztosítási támogatással kikerültek a közforgalmú gyógyszertárakba, és egyes esetekben ezen készítmények kiadása speciális expediálási protokollhoz kötött.

Lenalidomid hatóanyagú készítmények expediálása

Az előadások során a lenalidomid hatóanyag-tartalmú gyógyszerek teratogén veszélyét, és ez által speciális expediálási gyakorlatát minden előadó kiemelte. A lenalidomid hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek terhességmegelőző programba való bekerülésük révén, a közforgalmú gyógyszerészek, előre meghatározott és szigorúan ellenőrzött protokollokon keresztül expediálhatják ki a rászoruló betegeknek. Ezek olyan szabályokhoz kötöttek, melyekkel az expediáló kollégák eddig kizárólag a fokozottan ellenőrzött szerek expediálásának gyakorlatában találkozhattak.

A Pharma Cloud Kft. gyógyszerészszakmai vezetőjeként, a délutáni szekcióban, „A szoftverszolgáltató, mint a közforgalmú gyógyszertárak szakmai partnere” címmel tartottam meg előadásom. Témám fókuszában a közforgalomban dolgozó, expediáló gyógyszerészek és szakasszisztensek számára a daxa™ és QB-Pharma szoftverekbe beépített szakmai támogatás bemutatása állt, melyek között kitértem a lenalidomid hatóanyagot tartalmazó készítmények expediálását segítő fejlesztésekre is.

Egyrészt a készítmények, OGYÉI általt kiadott expediálási protokolljának részleteit a Pharma Cloud mindkét szoftverében elérhetővé tettük az OGYÉI: Tájékoztatás gyógyszertáraknak – 2023.06.30. „LENALIDOMID TERHESSÉGMEGELŐZŐ PROGRAM Tájékoztató egészségügyi szakemberek számára” c. tájékoztatóban, emellett beállításra került mindkét szoftverben egy figyelmeztető és önellenőrzést segítő felugró ablak, mely az ilyen hatóanyagú készítmények esetén megjelenik az expediáló számára.

A daxa™ szoftverben:

A QB-Pharma szoftverben:

Összefoglalva, a konferencia ezen részében elhangzott előadásaiból láthatóvá vált, hogy a közforgalmú gyógyszertárakban egyre több olyan készítmény jelenik meg, amely a megszokott expediálási gyakorlattól eltérhet, és amelyek szigorú szabályok mentén, nagyobb figyelmet fognak követelni a patikáktól. A gyógyszertári szoftverek nagy segítséget tudnak nyújtani abban, hogy egyrészt ezeket a speciális eseteket könnyebben fel tudják ismerni az expediáló kollégák, valamint még inkább, az adott betegre fókuszálva tudjanak magas szintű szakmai ellátást nyújtani.