Egyedi méltányosság, egyedi import

Egyedi méltányossági kérelmek és egyedi importtal behozott gyógyszerek expediálási gyakorlatáról vázol részletes képet dr. Gyarmati Kinga Gyógyszerészszakmai vezető.

Az elmúlt időszakban mind többször keresnek meg minket partnereink a NEAK által kiadott egyedi méltányossági kérelmekkel, illetve az egyedi importtal behozott gyógyszerek expediálásával kapcsolatban. Az egyedi méltányossági kérelmek esetén a legtöbb kérdés az engedélyezett készítmény TB fogyasztói árának változásáról, illetve a kiadandó gyógyszernek, tápszernek, gyógyászati segédeszköznek a korábban a PUPHA-ból (Publikus gyógyszertörzsből) kikerült, hiányzó TTT kódjáról szól. Az egyedi importos gyógyszerek esetén a legtöbb megkeresés az expediálás jogcímével kapcsolatos.

Egyedi méltányossági kérelemre történő gyógyszerrendelés

A NEAK speciális esetekben egyedi támogatást nyújthat az alábbi esetekben:

  • Magyarországon forgalombahozatali engedéllyel rendelkező, de nem támogatott gyógyszerek árához
  • Magyarországon forgalombahozatali engedéllyel NEM rendelkező, de a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (továbbiakban: NNGYK) nyilatkozata/engedélye alapján rendelhető készítmények árához, valamint
  • ún. indikáción túl (off label) rendelt gyógyszerek árához.

Abban az esetben nem jár a kiadás semmilyen akadállyal, ha az engedélyben szereplő készítmény az aktuális PUPHA-ban szerepel, valamint az engedély kiadása és az expediálás időpontja között nem volt társadalombiztosítási fogyasztói árváltozás.

Abban az esetben viszont, ha olyan termék lett kiírva, amelynek például a TB fogyasztói ára változott, vagy nem szerepel a PUPHA-ban, már más a helyzet.

  • Abban az esetben, ha az adott készítménynek nincs TTT kódja, a gyógyszertár közvetlenül a NEAK-tól kell, hogy igényelje azt. Ilyenkor az elszámolhatósághoz az adott engedélyben szereplő termékhez adja ki a hatóság a TTT kódot. Ez a TTT kód más engedélyhez nem használható!
  • Abban az esetben, amennyiben a társadalombiztosítási fogyasztói ár változott az engedély kiadása és az expediálás időpontja között (PUPHA-változás), és más összeg található az engedélyben, fel kell venni a hatósággal, a NEAK-kal a kapcsolatot a méltányossági engedélyben meghatározott támogatási összeg helyességével kapcsolatban. A patikai cikktörzsben mindig az aktuális társadalombiztosítási fogyasztói árat látjuk. Semmiképpen sem szabad ebben az esetben az engedélyben szereplő társadalombiztosítási fogyasztói árra módosítani a patikai cikktörzsben szereplő árat!

Ezzel a patika elkerüli, hogy anyagi veszteség érje, egyrészt azáltal, hogy a NEAK elszámoláskor kizárja a vényt a rossz TB fogyasztói ár miatt, másrészt, hogy a beteg nem azt a különbséget fizeti meg (plusz-mínusz), amely indokolt lenne az engedély alapján.

Egyedi importos gyógyszer rendelése

Amennyiben olyan gyógyszer alkalmazására van szükség, amely Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkezik, vagy magyarországi forgalomba hozatali engedéllyel ugyan rendelkezik, de átmenetileg nem elérhető, lehetőség van annak behozatalára az Európai Gazdasági Térségen belülről és kívülről egyaránt. A gyógyszer alkalmazása iránti igényt a kezelő-, illetve a szakorvosnak kell kezdeményezni az NNGYK-nál. Az egyedi gyógyszerigénylés formájában kérelmezett gyógyszert kizárólag az alkalmazási előírásban megadott javallatokra és körülmények között lehet alkalmazni; kizárólag, amire az alkalmazási előirata szól.

Egyedi import eljárás keretében rendelt gyógyszer árához egyedi támogatás igényelhető ún. egyedi méltányossági eljárás keretében a NEAK-nál (ez nem jár automatikusan).
Ennek részleteiről bővebben a
https://www.neak.gov.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_magyarorszagon/gyogyszer_segedeszkoz_gyogyfuro_tamogatas/egyedi_tamogatas linken olvashatnak.

Amennyiben nincs támogatási igény benyújtva, a készítményt teljes áron kell értékesíteni!

Amennyiben a gyógyszert járóbeteg ellátásban rendelték, úgy az eljárást a NEAK-nál a betegnek kell kezdeményeznie! Ilyen esetben a NEAK adja meg azt a TTT kódot, amelyen a gyógyszer elszámolható, de a TTT kódot ez esetben a gyógyszertár kéri meg a hatóságtól.