„Mi magunknak építettük ki az utat”
Gyógyszerész a szoftvervállalat élén

Május 2-ától tölti be cégen belüli új pozícióját, és ebből az apropóból ültünk le beszélgetni dr. Nagy Gáborral, a Pharma Cloud Kft. új ügyvezető igazgatójával.

Pharma Cloud: A Pharma Cloud partnerei találkoztak már veled a vállalat színeiben különböző rendezvényeken és közvetlenül üzleti megbeszéléseken is, hiszen május 2-át megelőzően a fejlesztésekért felelős szakmai vezetőként vettél részt a munkában. Mielőtt még a jelenről beszélnénk, mutasd be kérlek azt a Nagy Gábort, aki a vállalati szerepei előtt gyógyszerészként a gyógyszertári szakmai környezetben dolgozott. Hogyan indult a pályád? Honnan volt az orientációd a gyógyszerészet felé?

Dr. Nagy Gábor

Dr. Nagy Gábor: A debreceni Tóth Árpád Gimnázium biológia-kémia szakán érettségiztem. Az érdeklődésemet mindig is e két tudományág határozta meg, így a középiskolás években a gyógyszerészi és az orvosi hivatás volt a tarsolyban. A reáliák között pedig végül abszolút érzelmi döntés született, így a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán 2010-ben gyógyszerészi diplomát szereztem.

Pharma Cloud: Hogyan kezdődött a frissen végzett gyógyszerész pályája? Az egyetem elvégzését követően milyen pozíciókban dolgoztál?

Dr. Nagy Gábor: Az egyetem után először helyettesítő gyógyszerészként, később állandó alkalmazottként helyezkedtem el patikákban. Eközben elvégeztem a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának Egészségügyi mérnök mesterképzését, ahol megismerkedtem a programozással és a műszaki gondolkodással. Párhuzamosan a munkáimmal tovább folytattam a tanulást, beiratkoztam az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karára, ahol a műszaki terület mellett itt kezdtem el megismerkedni a mikro- és makrogazdasággal is.

Pharma Cloud: Ezek azért nem a gyógyszerészet határtudományai. Hogyan, miért jelent meg a műszaki és gazdasági vonal az életedben? Milyen terveid voltak?

Dr. Nagy Gábor: Az informatika mindig is vonzott, és már a középiskolában megfordult a fejemben, hogy ebbe az irányba menjek tovább, de a gyógyszerészet felé erősebb volt az érzelmi elköteleződés, ő győzött, viszont már ötödévesként tudtam, hogy egyszer majd a BME Egészségügyi mérnök mesterképzését is szeretném elvégezni. És hogy milyen terveim voltak? Már fiatal gyógyszerészként nagyon kacérkodtam a műszaki oldalra való pályaváltás gondolatával, mindezt úgy, hogy maradhassak az egészségügy területén. Erre lett némi rálátásom, amikor még a BME idejében egy vezető nemzetközi, egészségügyi fejlesztéseket végző nagyvállalatnál tölthettem egy év gyakorlatot.

Pharma Cloud: Tehát akkor így ért össze a pályádon a gyógyszerészet, az informatika és a közgazdaság, és itt érkeztünk el 2021-ig, amikor a Pharma Cloudhoz igazoltál. Itt láttad elérkezettnek az időt, hogy ezt a sok tudást, amit összegyűjtöttél, egységesítsd? Mi volt az a döntési pont, hogy kijössz a patikából?

Dr. Nagy Gábor: Én mindig is kerestem a kihívásokat és az újabb feladatokat, és bár nagyon szerettem patikában dolgozni, azt gondoltam, a Pharma Cloudnál, mint patikai szoftvereket fejlesztő és üzemeltető vállalatnál a gyógyszerészeti tapasztalataimat felhasználva ráállhatok a műszaki-informatikai vonalra, és ötvözhetem ezeket a területeket a mindennapi munkáimban.

Pharma Cloud: A gyógyszerészet és az informatika mellett korábban említetted a közgazdaságtant is. Az, hogy ebben is kompetens vagy, mi sem mutatja jobban, mint a Pharma Cloud legismertebb és legnépszerűbb üzleti szolgáltatása, az Intelligens Árazó®, melynek kidolgozása és beindítása is nagyban köthető a nevedhez. Elég jelentősnek tűnik ez a harmadik terület is a másik kettő mellett. Ebben is volt lehetőséged gyakorlatot szerezned?

Dr. Nagy Gábor: A Pharma Cloud előtti években két patikában is vezetőként dolgoztam, és ezekben a pozícióimban már főként a gyógyszertár gazdasági oldalát néztem, és használtam azt a közgazdaságtani tudást, amit a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán szereztem meg. A Pharma Cloudtól kapott lehetőségben aztán, miszerint gyógyszerészként vezessem a fejlesztési irányokat, összeért minden, az alapszakmám tudását és a műszaki, illetve gazdasági ismereteimet is hasznosíthatom, egyben.

Pharma Cloud: Elérkeztünk a jelenhez. 2023 májusától immár ügyvezető igazgatóként irányítod tovább a vállalatot. Te hogyan látod, ebben az új szerepben melyik szakmai éned lesz hangsúlyosabb?

Dr. Nagy Gábor: Szerintem az egyensúly a legfontosabb. Mivel gyógyszerészeknek fejlesztünk, ezért a gyógyszerészet szakmai része kiemelten fontos, ugyanakkor ügyviteli szoftverről beszélünk, ez eleve meghatározza, hogy a pénzügyi területen is jelentős hangsúlynak kell lennie.

Pharma Cloud: Milyen vízióid vannak a Pharma Cloud közeli és távolabbi jövőjét illetően? Ügyvezetőként mik jelentik számodra a prioritásokat?

Dr. Nagy Gábor: Mindkét szoftverünknél vannak egyedi, az adott termékre kitűzött irányok, és vannak közös, vállalati szintű célok és törekvések. A közös mindkét szoftver fejlesztésében a felhasználói igények szem előtt tartása és a hatósági kötelezettségeknek való maradéktalan megfelelés. A QB-Pharma szoftverünknél a hangsúly elsősorban a stabil működésen van, emellett felülvizsgáljuk a hosszú évek alatt felhalmozott funkcióit. Ami jó és szükséges a patikák számára, azokat megtartjuk, amiken viszont azt látjuk, hogy nem használt, felesleges, vagy kevésbé működő, azokat átalakítjuk. A daxa™ esetében a fő fókusz a gyerekbetegségek kinövésén van. Átalakítottuk a fejlesztői működésünket, új kompetenciákat és feladatköröket határoztunk meg, napi szinten monitorozzuk mind a szoftvert, mind a saját tevékenységünket, és már látszik ezeknek az átalakításoknak a hatása. Látszik, hogy jól gondolkodtunk, és a megfelelő irányba állítottuk a csapatot és a technológiai prioritásokat is, ezeket pedig már partnereink is érzékelhetik, és fogják is az elkövetkező hónapokban, folyamatosan.

Pharma Cloud: A daxa™  továbbra is az egyetlen felhőalapú patikai szoftver a hazai piacon. Mi jár ezzel az elsőséggel? Elsőnek lenni mindig nyerő?

Dr. Nagy Gábor: Elsőnek lenni mindig nyerő, hisz az elsőt már csak követni lehet. Az első megálmodja, elképzeli, hogy valamit lehet másképp is, vagy konkrétan a daxa™ esetében felhasználja a legújabb technológiai innovációt, és megismeri annak minden sajátosságát. Ez mindenképpen nyertes stratégia. Ugyanakkor az úttörők, ahogy a nevük is mutatja, nem járt úton haladnak, így elsőként tapasztalják meg annak minden nehézségét és váratlanul felbukkanó akadályait is. A daxa™ az eddigi 6 éve alatt találkozott szinte az összessel. Mi magunknak építettük ki az utat, és ezalatt az idő alatt meg is ismertük. Tudjuk, mivel fogunk találkozni, tudjuk, hol lehetnek rejtett kis kátyúk, amikre így már előre fel is tudunk készülni. Az utunknak jelenleg már ezen az állomásán vagyunk. És nemcsak tervezzük és fejlesztjük, hanem – ne felejtsük el, – üzemeltetjük is. Ahhoz, hogy mi tudjuk törni az utat, kellenek a patikák, akik bizalmat szavaztak a szoftvernek, és minket választottak. Nagyon fontos az ő tudásuk és tapasztalatuk a szoftverről, ezért az ő visszajelzéseiket is beépítjük a fejlesztésekbe.

Pharma Cloud: Mit mutat a jövő? Milyen szerepe lesz a felhőtechnológiának?

Dr. Nagy Gábor: A felhőalapú működés ma már szinte alapvetésnek számít egy szoftver, egy alkalmazás, vagy a vállalatirányítás terén, és ez a jövőben csak egyre hangsúlyosabbá fog válni. Bár a felhőszolgáltatás a daxa™ sajátossága, azért megsúgom, hogy a felhő nyújtotta technológiai előnyöket a QB-Pharma szoftver esetében is kiaknázzuk, csak más módon. A QB-Pharma napi mentéseit már most is a felhőbe tesszük, és hamarosan a patikákban sem lesz szükséges naponta menteni a patika adatait, a QB-Pharma szoftver bizonyos részei is a felhőbe költöznek. Rövid időn belül a felhőalapú működés lesz az egyeduralkodó. Ezeknek a rendszereknek sok előnyük van, de ha csak egyet emelnék ki ezek közül, az a biztonság lenne. Egy szoftver, legyen az földi kiszolgálású és helyi gépen futó, vagy legyen a legmodernebb, felhőalapú, biztosítást igényel mind a partner adatait, mind a működésbiztonságot tekintve, és ezekben egyértelműen a felhő a bajnok.